Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ο Σύλλογος Καλλιμασιωτών Χίου Αττικής 
διοργανώνει εκδρομή Αγίου Πνεύματος στη Λακωνική Μάνη. 
Παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω το πρόγραμμα της εκδρομής. 
Δηλώσεις στον Πρόεδρο Αιμιλιανό Ευαγγελινό.

ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ - 3 ημέρες
Σπάρτη  – Μιστράς – Γύθειο – Αρεόπολη – Σπήλαια Διρού – Μονεμβασιά

:

 1η μέρα: Αθήνα – Σπάρτη (Μουσείο Ελιάς) – Μιστράς – Γύθειο
Αναχώρηση από Αθήνα στις 08.00. Μετά από μία στάση στο Αρτεμίσιο, θα φτάσουμε στη Σπάρτη και επίσκεψη σε ένα διαφορετικό μουσείο, αυτό της Ελιάς και Ελληνικού λαδιού, ένα κόσμημα της πόλης με εκθέματα και μηχανισμούς από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Μιστρά. Την πόλη φάντασμα που υπήρξε πρωτεύουσα του  Βυζαντινού, τουρκικού και Βενετσιάνικου Μοριά, ο Μιστράς είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα βυζαντινής πόλης του  14ου και 15ουαιώνα. Εκεί θα επισκεφθούμε το Βυζαντινό Μουσείο όπου στεγάζεται εντός της μητρόπολης του  Αγίου  Δημητρίου και το Φραγκικό κάστρο στην κορυφή του υψώματος με έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό  περίβολο. Επόμενη στάση στην Σπάρτη. Η πόλη-θρύλος, ο δεύτερος μεγάλος πόλος της αρχαίας Ελλάδας, που, σε συνεχή αντιπαλότητα με την Αθήνα, διαμόρφωσε την ιστορία, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Στη σύγχρονη πόλη, εκπληκτικής ρυμοτομίας, κάτω από τη σκιά του Μιστρά, νοιώθει κανείς το βάρος της ιστορίας κάνοντας απλά μια βόλτα στα δρομάκια. Άφιξη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου. Το βράδυ δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Προαιρετική ομαδική έξοδος.
 Διανυκτέρευση.

μέρα: Σπήλαια Διρού –  Αρεόπολη –  Γύθειο
 Πρόγευμα στο μπουφέ του ξενοδοχείου και αναχώρηση για τα Σπήλαια του Διρού. Στην περιήγησή μας εντός των σπηλαίων με τα βαρκάκια, θα δούμε διαδοχικά: το Σπήλαιο της Γλυφάδας μήκους 1800μ. με τους πολλούς διαδρόμους και θαλάμους από σταλακτίτες, ανάμεσα στους οποίους τρέχει ένα ποτάμι 200μ., και το Σπήλαιο Καταφύγι μήκους 450μ., με τη χρωματική αποθέωση από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες που προκαλούν θαυμασμό. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το μουσείο του Διρού με τα νεολιθικά ευρήματα του 3500 – 5000 π. Χ. Κατόπιν, θα περάσουμε από το παραδοσιακό χωριό Πύργος Διρού με τους εντυπωσιακούς πέτρινους πύργους, για να φτάσουμε στην πρωτεύουσα της Μάνης, την Αρεόπολη, η οποία οφείλει το όνομά της στο θεό του πολέμου Άρη. Στην περιήγησή μας, θα δούμε την εκκλησία των Ταξιαρχών με τις τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, καθώς και την κεντρική πλατεία Αθανάτων στην οποία δεσπόζει η πέτρα που στηρίχθηκε η Ελληνική σημαία, κατά την επανάσταση του 1821. Το μεσημέρι θα επισκεφθούμε το γραφικό παραθαλάσσιο Γύθειο, με τα πανέμορφα νεοκλασικά και το νησιωτικό χρώμα. Αρχαίο και σημερινό επίνειο της Σπάρτης, στο μυχό του Λακωνικού κόλπου με νεοκλασικά σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού "Ακούμαρο" και το κατάφυτο νησάκι Κρανάη (εδώ κατέφυγαν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, σύμφωνα με τη μυθολογία, πριν αναχωρήσουν για την Τροία). Στη βόλτα μας στα γραφικά δρομάκια του, θα συναντήσουμε τον επιβλητικό Φάρο, καθώς και το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, το οποίο στεγάζεται στον Πύργο Τζανετάκη Γρηγοράκη 3ου μπέη της Μάνης και χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό φαγητό στα παραδοσιακά ψαροταβερνάκια του λιμανιού. Επιστροφή  το απόγευμα στο ξενοδοχείο.
 Δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Προαιρετική ομαδική έξοδος.
Διανυκτέρευση.

μέρα: Μονεμβασιά – Αθήνα
 Πρόγευμα στο μπουφέ του ξενοδοχείου και εκδρομή στη ρομαντική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το στολίδι της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου. Ταξίδι στη μεσαιωνική καθημερινότητα της ζωής, με τα μάτια του σήμερα ο περίπατος - περιήγηση μας στο κάστρο με τα Βενετσιάνικα και τα Βυζαντινά αρχοντικά, τις σαράντα εκκλησιές, τις καμάρες, που από κάτω τους διασταυρώνονται τα γιορτινά λιθόστρωτα καντούνια με πάμπολλα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα και ενθύμια, μικρά καφενεία κ.α. Χρόνος για γεύμα με τοπικές σπεσιαλιτέ, βόλτα, σουβενίρ και μοναδικές φωτογραφίες. Μέσω του αυτοκινητοδρόμου και ενδιάμεση στάση, επιστρέφουμε στην Αθήνα αργά το απόγευμα.

Σημειώσεις :
Þ   Το  παραπάνω  πρόγραμμα είναι  ενδεικτικό και μπορεί  να  διαμορφωθεί   σύμφωνα  με  τις  απαιτήσεις  των  υπευθύνων  της  εκδρομής.