Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Εγκαίνια του χώρου ιστορικής μνήμης της Π.Ε.Α.Ν και του ¨Ηρωα Κώστα Περρίκου (Φωτογραφίες)

Αγαπητά μέλη και φίλοι του συλλόγου μας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρευρεθήκαμε εχθές στην εκδήλωση του Δήμου Καλλιθέας για τα εγκαίνια του χώρου ιστορικής μνήμης της ΠΕΑΝ και του Κώστα Περρίκου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας το οποίο γέμισε ασφυκτικά μαζί με τους γύρω δρόμους!!

Παρευρέθηκαν πλήθος επισήμων όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος κα. Βούλτεψη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Ασκούνης, ο ακαδημαικός και πρόεδρος φίλων της ΠΕΑΝ Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος.

Η εκδήλωση στο θέατρο έκλεισε με την συγκινητική αφήγηση των γεγονότων της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ απο το μέλος της ΠΕΑΝ Στάθη Τουρνάκη.

Αμέσως μετά απέναντι απο το Δημοτικό Θέατρο (Φιλαρέτου 108) υπό την συνοδία φιλαρμονικής  έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου αντιστασιακής μνήμης το οποίο είχε αποτελέσει ορμητήριο και καταφύγιο των μελών  ΠΕΑΝ. Εδώ κατοικούσε η οικογένεια του Μιχάλη Μπαλίτσαρη που ηγήθηκε της οργάνωσης στην περιοχή και εδώ κατέφυγαν οι νεαροί αντιστασιακοί μετά την δράση τους.

Το κτίριο αυτό που αποτελεί πλέον μουσείο για την ΠΕΑΝ και τον Κώστα Περρίκο είναι ένα μνημείο που σέβεται το παρελθόν και τιμά το παρόν όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Καλλιθέας.

Να θυμίσουμε ότι η Χίος αποφάσισε να τιμήσει όπως του πρέπει τον εθνικό ήρωα Κώστα Περρίκο με εκδηλώσεις, καθώς και με άγαλμα το οποίο θα στηθεί στην πόλη της Χίου.
Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοινώνει ο Δήμος Χίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της 74ης επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ» συστάθηκε επιτροπή πρωτοβουλίας με την ονομασία «Κώστας Περρίκος».Στόχος της επιτροπής είναι η οργάνωση και διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου Χιώτη αγωνιστή, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης κατά του Κατακτητή, Κώστα Περρίκου. Καθώς και η διενέργεια εράνου για την κατασκευή αγάλματος του ήρωα αυτού, που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Χίου.