Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΑΤΣΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΡΕΑΤΣΑΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου μας 1982-1983

Ο Κωνσταντίνος Γ. Κρεατσάς γεννήθηκε στην Καλλιμασιά της Χίου στις 23 Σεπτεμβρίου 1908, όπου διδάχθηκε και τα πρώτα γράμματα. 

Ακολούθως φοίτησε στο ιστορικό γυμνάσιο της Χίου και μετά την αποφοίτησή του ενεγράφη στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο έλαβε το πτυχίο των Φυσικών Επιστημών και των Παιδαγωγικών σπουδών.

Υπηρέτησε ως καθηγητής των φυσικών στην Καλαμάτα, στο Καρλόβασι, στα Γυμνάσια αρρένων και θηλέων Χίου και Καρδαμύλων και σε Γυμνάσια των Αθηνών.Το 1954 προήχθη σε γυμνασιάρχη και υπηρέτησε στο ιδρυθέν τότε Ναυτικό Γυμνάσιο Οινουσσών, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1962. Κατά το διάστημα αυτό ανέπτυξε εξαιρετική εκπαιδευτική δράση και επέδειξε τις λαμπρές οργανωτικές και διοικητικές του ικανότητες. 

Το 1962 επιβραβευθείς για την εξαιρετική δραστηριότητά του στο Ναυτικό Γυμνάσιο Οινουσσών προήχθη σε Γενικό Επιθεωρητή Φυσικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα σεμινάριο μετεκπαιδεύσεως Φυσικών (1965). Αργότερα με δικές του ενέργειες λειτούργησε και δεύτερο σεμινάριο Φυσικής για Διδασκάλους και επόπτευσε σεμινάριο στη Λαμία για Διδασκάλους.

Το 1965 προήχθη σε Εκπαιδευτικό Σύμβουλο (Μέλος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου) και πρόεδρο του δευτέρου τμήματος, θέση εξαιρετικά τιμητική, αφού ανήλθε στην κορυφή της Εκπαιδευτικής Ιεραρχίας.

Έλαβε μέρος σε επιτροπές κρίσεως διδακτικών βιβλίων, καταρτισμού ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων απολυτήριων εξετάσεων για σχολεία εξωτερικού και σε επιστημονικά ταξίδια στην αλλοδαπή.  

Πολέμησε κατά τον αγώνα στη Βόρειο Ήπειρο (1940-41) και ανέπτυξε ιδιαίτερα έντονη αντιστασιακή δράση κατά τη γερμανική κατοχή, για την οποία συνελήφθη και καταδικάστηκε, αλλά τελικά δεν εξετελέσθη.

Συνέγραψε αρκετές επιστημονικές εργασίες και δημοσίευσε μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Ιδιαιτέρως σημειώνονται:  Στοιχεία φυτολογίας. Οι σεισμοί της Χίου της 21ης Μαΐου και της 23ης Ιουλίου 1949 (Εκδόσεις της Ακαδημίας Αθηνών 1952) Συμβολή στη γνώση του Νεογενούς της Χίου (Ανακοίνωση της Ελλην. Γεωργικής Εταιρίας, Μάιος 1963).

Συμμετείχε σε πολλές επιστημονικές εταιρίες. Ειδικότερα υπήρξε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Φίλων του Λαού, Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας, της Addociation Internationale Hydrogeoloque, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, μέλος του Συνδέσμου Ναυτιλίας και Παιδείας Οινουσσών, της Εταιρίας Ελληνικών Σπουδών, της Χριστιανικής Ενώσεως Ελλήνων Λειτουργών, Αντιπρόεδρος της Χριστιανικής Αδελφότητος Αττικοβοιωτίας "Ο Κοραής", Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιμασιωτών Χίου-Αττικής.   

Πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι υπήρξε ο εμπνευστής της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου του Αιγαίου με πολλά και εμπεριστατωμένα άρθρα στον Αθηναϊκό τύπο και αναφορές του σε πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου. Οι πρωτοποριακές του εκείνες ιδέες βρήκαν απήχηση και καρποφόρησαν. Αγαπούσε το Πανεπιστήμιο και εργάσθηκε για την άρτια οργάνωση και λειτουργία του ως μέλος της Διοικούσης Επιτροπής.

Ιδιαίτερα αγαπούσε τη γενέτειρά του Καλλιμασιά, στην οποία ανήγειρε με δαπάνη του περικαλλή ναό, την Αγία Κυριακή, στο προαύλιο του Γυμνασίου Καλλιμασιάς. Ο ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση Γυμνασίου στην Καλλιμασιά.

Από το γάμο του με τη Μαρία Σ. Σπανολιού απέκτησαν ένα γιο, τον ιατρό Γεώργιο Κ. Κρεατσά, καθηγητή της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διακεκριμένο και διεθνώς γνωστό επιστήμονα, με λαμπρές σπουδές και ευρύτατη και εξαιρετική επιστημονική και συγγραφική δραστηριότητα.  

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Κρεατσάς πέθανε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 1993. Ο Δήμος Χίου σε ένδειξη τιμής έστησε την προτομή του στον Δημοτικό Κήπο.

(Επιλογή από το βιβλίο "Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ένα ανοικτό βιβλίο της τοπικής μας Ιστορίας" του καθηγητή Κωνσταντίνου Βούκουνα, σελίδες 87-89)
Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΣΑ 
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ